Τα προβιοτικά έχουν αποδεδειγμένα ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη εντερική χλωρίδα.
Τι ισχύει για τον σκύλο ή τη γάτα σας; Ακριβώς το ίδιο!
Η ισορροπία της εντερικής χλωρίδας είναι παράγοντας-κλειδί για την πεπτική υγεία του κατοικιδίου σας. Τα προβιοτικά –των οποίων η χρήση τόσο στην ανθρώπινη διατροφή όσο και σε αυτή των ζώων συντροφιάς πρέπει να ρυθμίζεται αυστηρά– έχουν επιβεβαιωμένη αποτελεσματικότητα στη σταθεροποίηση της χλωρίδας του εντέρου.

Τι είναι το μικροβίωμα;
Γνωστό και ως «εντερική χλωρίδα», το μικροβίωμα αναφέρεται σε όλους τους μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, που υπάρχουν στο εντερικό σύστημα.
Το έντερο αποκαλείται συχνά και «δεύτερος εγκέφαλος», επειδή η σημασία της ισορροπίας του στη διάθεση και στην ευεξία των ανθρώπων έχει καταδειχθεί επανειλημμένα από ιατρικές μελέτες:

• Το Inserm (το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικών Ερευνών της Γαλλίας) ανέδειξε το 2016 τον ρόλο του ως προστάτη έναντι αυτοάνοσων και φλεγμονωδών νοσημάτων.
• Η Γερμανίδα γαστρεντερολόγος Τζούλια Έντερς, συγγραφέας του πολυμεταφρασμένου μπεστσέλερ «Η κρυφή γοητεία του εντέρου» (2014), ανέδειξε τον ρόλο του στην έκκριση της ορμόνης της ευτυχίας, της σεροτονίνης.
• Γενικά, διάφορες επιστημονικές μελέτες συμφωνούν ως προς τη σημασία ενός πλούσιου μικροβιώματος για την υποστήριξη πεπτικών, μεταβολικών, ανοσολογικών και νευρολογικών λειτουργιών.

Την ίδια σημασία έχει και για τους τετράποδους φίλους μας!
Ιταλική έρευνα του 2016, που εκπονήθηκε από τη FAO (τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών), διαπίστωσε σύνδεση του μικροβιώματος με σημαντική βελτίωση στην πέψη και στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών στα ζώα, καθώς και καλύτερη έκκριση αντιπαθογόνων παραγόντων.

Ποια ξηρά τροφή προάγει την εντερική χλωρίδα της γάτας ή του σκύλου;
Η χρήση προβιοτικών διέπεται από αυστηρούς κανονισμούς, καθώς πρέπει πρώτα να εγκρίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως ζωοτεχνικές πρόσθετες ύλες (ως βελτιωτικά της πεπτικότητας και σταθεροποιητές της εντερικής χλωρίδας).
Οι ξηρές τροφές PRESTIGE για σκύλους και CROCKTAIL για γάτες αξιοποιούν τον Enterococcus faecium DSM 10663/NCIMB 10415. Πρόκειται για ένα θετικό κατά Γκραμ βακτήριο, που απαντάται συνήθως στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου και των ζώων συντροφιάς. Ασφαλώς, η χρήση του σε ζωοτροφές είναι εγκεκριμένη.

Είναι εγγυημένη η αποτελεσματικότητα των προβιοτικών;

Η απλή ενσωμάτωση προβιοτικών σε ένα τρόφιμο δεν εγγυάται την αποτελεσματικότητά τους! Από την παρασκευή μιας τροφής μέχρι την πέψη της από το κατοικίδιο, τα προβιοτικά υπόκεινται σε πολυάριθμους περιορισμούς που μπορούν να τα αλλοιώσουν σημαντικά. Πρέπει λοιπόν να διασφαλίζεται ότι αυτοί οι ζωντανοί και εύθραυστοι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί παραμένουν εν ζωή μέχρι να φτάσουν στο έντερο.
Προκειμένου να διατηρούνται όλα τα οφέλη του Enterococcus faecium, η Pro-Nutrition εφαρμόζει στη σειρά ξηράς τροφής PRESTIGE για σκύλους και CROCKTAIL για γάτες μία αποκλειστική τεχνολογία προστασίας που διοχετεύει τη σωστή ποσότητα ζωντανών μικροοργανισμών στο σωστό μέρος, με κάθε γεύμα. Η τεχνολογία αυτή, που προωθεί τα ενεργά οφέλη προβιοτικών, ονομάζεται: PROBIOTIC ACTIVE BENEFIT.

Αποκλειστική τεχνολογία προστασίας
Χάρη σε αυτή τη μοναδική τεχνολογία, τα προβιοτικά που περιλαμβάνονται στις συνταγές ξηράς τροφής PRESTIGE και CROCKTAIL προστατεύονται πλήρως, γεγονός που τους επιτρέπει να επιβιώνουν κατά τη διαδικασία παρασκευής και σε όλη τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.
Αυτός ο προστατευτικός «φλοιός» εγγυάται επίσης τη διατήρησή τους στο στομάχι και διαλύεται στο έντερο, ώστε να απελευθερώσει τα προβιοτικά στο σωστό μέρος. Έτσι, με κάθε γεύμα, το κατοικίδιό σας λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα ζωντανών μικροοργανισμών για βέλτιστη πεπτική απόδοση.

Πεπτική υγεία και άνεση: τα ορατά οφέλη των προβιοτικών

Χάρη στην πρόσληψη προβιοτικών, η εντερική χλωρίδα σταθεροποιείται και ο κίνδυνος πεπτικών διαταραχών περιορίζεται δραστικά. Ο συνδυασμός προβιοτικών, και συγκεκριμένα του Enterococcus faecium, με πρεβιοτικά στις συνταγές ξηράς τροφής PRESTIGE για σκύλους και CROCKTAIL για γάτες παρέχει πραγματική πεπτική άνεση: τα κόπρανα είναι καλύτερα σχηματισμένα και πιο σφιχτά, οι οσμές κοπράνων και ο τυμπανισμός μειώνονται, καθώς και ο κίνδυνος ερεθισμού του πεπτικού σωλήνα.

Μη συγχέετε τα προβιοτικά με τα πρεβιοτικά!

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, ενώ τα πρεβιοτικά είναι θρεπτικές ουσίες, που δρουν ευεργετικά στην ανάπτυξη της εντερικής χλωρίδας. Η μεγάλη τους «οικογένεια» περιλαμβάνει φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες (FOS), πηγές διαλυτών ινών όπως ο πολτός τεύτλων, καθώς και άλλα συστατικά, όπως ζυμομύκητες και τοιχώματα ζυμομυκήτων ή φυτικά εκχυλίσματα.
Πολλές κροκέτες που κυκλοφορούν στην αγορά περιλαμβάνουν πρεβιοτικά στη σύνθεσή τους. Ωστόσο, στις ξηρές τροφές της Pro-Nutrition αυτά τα πρεβιοτικά συνδυάζονται με προβιοτικά. Ο συνδυασμός αυτός είναι που δίνει στις τροφές PRESTIGE για σκύλους και στις τροφές CROCKTAIL για γάτες το αποκλειστικό τους πλεονέκτημα!