Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι αποδεδειγμένα ευεργετική για την υγεία σας. Σας βοηθά να παραμένετε σε καλή φόρμα και ευεξία. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον σκύλο σας!
Κάθε σκύλος έχει ανάγκη να είναι σωματικά δραστήριος, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τη φυλή του. Υπολογίζεται ότι, για να ικανοποιηθεί αυτή η βασική του ανάγκη, απαιτούνται 2 «προπονήσεις» των 30 λεπτών την ημέρα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαφέρει από τον έναν σκύλο στον άλλον.

Κύριοι λόγοι για να αθλείστε με τον σκύλο σας

  • Παραμένετε και οι δύο σε φόρμα χάρη σε μια τακτική σωματική άσκηση.
  • Όταν αθλείστε μαζί με τον σκύλο σας, ενισχύετε τους δεσμούς ανάμεσά σας.
  • Συμβάλλετε στην ευημερία σας και, ταυτόχρονα, αποκτάτε και οι δυο την πνευματική εκτόνωση που τόσο έχετε ανάγκη – π.χ. εσείς θέλετε να ξεσκάσετε μετά από πολλές ώρες και πολλές ευθύνες στη δουλειά, και ο σκύλος σας μπορεί να αισθάνεται μόνος κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανυπομονεί να εκτονώσει την ενέργειά του.
  • Η κοινή άθληση διευκολύνει την εκπαίδευση του σκύλου μέσω της σύσφιξης δεσμών.

Ο καλύτερος τρόπος για να διασκεδάζετε και να είστε υγιείς είναι να αθλείστε παρέα!

Δραστηριότητες για κοινή εξάσκηση

Εδώ και αρκετά χρόνια τα αθλήματα σκύλων έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή. Υπάρχουν πολλές διαδεδομένες ασκήσεις που συνδυάζουν τη σωματική προσπάθεια με στιγμές απόλαυσης και αρμονικής συνύπαρξης, όπως:
Canicross: Ένας αγώνας δρόμου για δύο, συνήθως σε χωμάτινη διαδρομή 7 χιλιομέτρων. Ο σκύλος, με κατάλληλο λουρί bungee, δένεται με τον κηδεμόνα του, που φοράει ειδική ζώνη. Καλούνται να ολοκληρώσουν μαζί τη διαδρομή χωρίς να σταματήσουν. Αν ο σκύλος, ο οποίος προπορεύεται, τραβήξει άτσαλα και παρασύρει τον κηδεμόνα του, τότε το δίδυμο έχει αποκλειστεί από την κούρσα. Οδηγούμενος αρμονικά από τον σκύλο του, ο δρομέας μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μεταξύ 2 και 4 χμ. την ώρα. Η επιτομή της ομαδικής προσπάθειας!
Bikejoring: Η ποδηλατική εκδοχή του canicross! Ο σκύλος δένεται με το αγωνιστικό ποδήλατο (mountain bike) του κηδεμόνα, το οποίο τραβάει προσεκτικά όσο ο αναβάτης κάνει πετάλι και κατευθύνει.
Agility: Άσκηση ευκινησίας και γρήγορων αντανακλαστικών, για ψυχαγωγικούς ή αγωνιστικούς σκοπούς. Ο σκύλος καλείται να ολοκληρώσει μια διαδρομή μετ’ εμποδίων όσο το δυνατόν ταχύτερα και χωρίς σφάλματα, με τη σωστή καθοδήγηση του κηδεμόνα του, που τρέχει στο πλάι του δίνοντας τα κατάλληλα συνθήματα (cues). Αυτή η δραστηριότητα απαιτεί τέλεια αρμονία μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου.

Προσοχή όμως...

Πρέπει να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις πριν παίξετε αυτά τα αθλήματα:
Επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για έναν έλεγχο, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι η υγεία του τετράποδου φίλου σας επιτρέπει την εντατική άσκηση.
Κάντε σωστή προθέρμανση, για να αποφύγετε τυχόν μυϊκό τραυματισμό.
Φροντίστε να έχετε πάντα διαθέσιμο καθαρό, πόσιμο νερό για να δώσετε στον σκύλο σας κατά τη διάρκεια της άσκησης, προς αποφυγή αφυδάτωσης.
Και να θυμάστε ότι η άθληση είναι μια στιγμή ευχαρίστησης! Θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη τις σωματικές ικανότητες του κατοικιδίου σας, και να μην υπερβαίνετε τα όρια αντοχής του.

Για νεαρούς σκύλους κάτω των 12 μηνών, για ηλικιωμένους σκύλους ή για όσους αντενδείκνυται η παρατεταμένη σωματική άσκηση, ο περίπατος είναι επίσης μια καλή δραστηριότητα για διατήρηση ευεξίας και, βέβαια, για να μοιράζεστε στιγμές φυσικής και πνευματικής εκτόνωσης.