Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τροφή στο κατοικίδιό σας – είτε φυσιολογικοί παράγοντες (ενηλικίωση, στείρωση, αλλαγές στον τρόπο ζωής κ.λπ.) είτε εμφάνιση διαταραχών υγείας (προβλήματα ουροποιητικού, δερματικές παθήσεις κ.ά.).
Η ομαλή μετάβαση σε νέα τροφή είναι σημαντική
Για να αλλάξετε τροφή στο κατοικίδιό σας με καλά αποτελέσματα, είναι απαραίτητο να προηγηθεί μια μετάβαση στη διατροφή του.
Αυτή η μετάβαση επιτρέπει στον σκύλο ή στη γάτα σας να προσαρμοστεί σταδιακά στη νέα τροφή. Χωρίς αυτό το βήμα, η πρόσληψη μιας νέας τροφής μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικές διαταραχές και προβλήματα εντερικής διέλευσης, όπως διάρροια, έμετος, δυσανεξία ή/και άρνηση σίτισης.
Καθώς η εντερική χλωρίδα του κατοικίδιου σας χωνεύει ευκολότερα το φαγητό που τρώει συνήθως, η φυσιολογική του πέψη δεν προσαρμόζεται αυτόματα σε μια νέα συνταγή. Εφόσον θέλετε λοιπόν να του αλλάξετε τροφή, θα πρέπει να βοηθήσετε την πέψη του να εξελιχθεί. Η ομαλή διατροφική μετάβαση επιτρέπει αυτή την εξέλιξη χωρίς να επηρεάζει την ευημερία του πιστού συντρόφου σας!

Βήματα για μια σωστή διατροφική μετάβαση

Ημέρες 1η & 2η:
75% της παλιάς τροφής + 25% της νέας

Ημέρες 3η & 4η:
50% της παλιάς τροφής + 50% της νέας

Ημέρες 5η & 6η: 25% της παλιάς τροφής + 75% της νέας

Ημέρα 7η: 100% της νέας τροφής

Τα ποσοστά αυτά είναι ενδεικτικά. Η διάρκεια της διατροφικής μετάβασης πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με την ευαισθησία του κάθε ζώου.